Vrijdag 11–11–11 was het dan zover. Dirigent Tjipke Pasma nam na ruim 17 jaar afscheid als dirigent van Christelijke Muziekvereniging “Burdine” van St. Anne / Froubuurt. Onder toeziend oog van familie, kennissen, vrienden, collega’s en andere belangstellenden zal Tjipke nog eenmaal de scepter zwaaien over het korps. De waardering voor Tjipke Pasma kwam al gelijk naar boven bij zijn binnenkomst. Het publiek, dat met grote getale was komen opdagen, gaf hem gelijk een staande ovatie.

Nadat dhr. Foppe de Haan iedereen welkom had geheten, in het bijzonder de moeder en schoonmoeder van Tjipke, de ere- leden Gerrit Buurstra en Gerke Poelstra (erelid Douwe Wijbenga kon vanwege zijn gezondheid dit concert niet bijwonen) en burgemeester Krol, opende Burdine de avond met St. Florian Choral. De toon was gezet want Burdine speelde dit koraal met veel gevoel. De presentatie was zogezegd in handen van Foppe de Haan. Dé Foppe? zult u denken. Voor ons wel, want Foppe de Haan zorgde voor een vloeiende overgang tussen de muziekstukken.

Burdine vervolgde haar programma met de Geuzen Medal Fanfare. Een spetterend nummer met veel effecten. Zo speelde trompetist Hendrik Jacco Kooistra een gedeelte achter de coulisse. Tjipke Pasma mocht zelf de stukken uitkiezen die hij deze avond met Burdine wou spelen. Zo koos hij ook voor ‘The Woman in White’ van componist Andrew Lloyd Webber. Een compilatie van muziek wat in deze musical te horen is. Een lastig werk met veel variaties en wisselingen in tempo en muziekstijl. Burdine wist zich hier knap doorheen te blazen. Tijdens dit werk kreeg Burdine steun van Jouke Wijbenga die op keyboard voor de speciale effecten zorgde. Menig bezoeker vroeg zich af waar die ‘vreemde’ klanken vandaan kwamen.
Voor Hennie de Boer (hoorn), Geartsje van der Veen (bugel), Harmen Wijbenga (euphonium) en Evalien Andringa (altsaxofoon) was dit werk de kans om zich solistisch te onderscheiden. Er werd prima muziek gemaakt.

Na filmmuziek uit ‘Band of Brothers’ sloot Burdine het eerste gedeelte van dit concert af met ‘Everybody needs somebody’ van de Blues Brothers. En daarmee kwam dan een eind aan 17 jaar Tjipke Pasma als dirigent van Burdine. Nadat voorzitter Hennie de Boer Tjipke had bedankt voor al zijn inzet voor korps, niet alleen op muzikaal gebied, maar met alles wat hij voor het korps en de leden had gedaan, kreeg Tjipke een fotocollage uitgereikt met daarin een verzameling van activiteiten en optredens van de afgelopen 17 jaar. Ook werd Tjipke een boekwerk geschonken met bijdragen van de leden van het korps. Om thuis nog eens rustig door te lezen. De bezoekers konden vervolgens genieten van een bakje thee, koffie of fris.

Ondertussen bereiden de leden van Burdine zich voor op deel 2 van deze avond. Het korps had namelijk, zonder dat Tjipke hier van wist, een musical in elkaar gezet, onder de naam: ‘TJIPKE DE MUSICAL’. Hierin werden verschillende sketches gespeeld waarin Tjipke een nadrukkelijke rol had. De liedjes waren op een groot scherm geprojecteerd zodat alle mensen mee konden zingen. Dit zorgde voor een prachtige sfeer. Arjen de Boer speelde met zoveel precisie Tjipke na dat, toen zij aan het einde beide op het podium stonden, het net broers leken. Tjipke, maar ook het publiek genoot zichtbaar.

Na de musical speelde Burdine als toegift nog eenmaal o.l.v. Tjipke Pasma de mars ‘The Standard of St. George’, waarna Tjipke alle leden bedankte voor de fijne samenwerking de afgelopen 17 jaren.

Tjipke: (op de wijze van ‘van voor naar achter van links naar rechts’)
Bedankt voor alles wast met ons deen hest
Bedankt voor alles; t waar prachtig mooi!
Bedankt voor alles; bist nou foor ‘t lest
Wij winse dy het allerbest!

Namens C.M.V. Burdine St. Anne / Froubuurt
Lieuwe Wijbenga